8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası
17 Nisan 2024

kalp sağlığı

KALP SAĞLIĞI HAFTASI
Kalp hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde hala önlenebilir ölümlerin en sık sebeplerindendir.
Günümüzde; giderek artan kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, yaygın sigara kullanımı başta olmak üzere stres ve genetik faktörler gibi birçok etken maalesef kalp sağlığımızı tehdit etmektedir.
Toplum olarak, kalp hastalıklarından korunmak için bilinçli bir biçimde hareket etmek toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, sigarayı bırakmak ve herhangi bir hastalığa dair yakınma olmasa dahi düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmek gibi önlemler kalp sağlığını korumada esas oluşturur.
Toplum kalp sağlığını korumada biz sağlık profesyonellerine düşen en önemli görevin halkı kalp hastalıkları hakkında bilinçlendirmek ve bu hastalıklar açısından önleyici önlemleri teşvik etmek olduğunun bilincindeyiz. Nitekim birincil koruma olarak adlandırılan bu yöntemler sayesinde henüz hastalığa yakalanmadan risk faktörlerini ortadan kaldırmak, toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda haftada en az 150 dakika egzersizi, tuz alımının kısıtlanmasını, sigaranın tamamen bırakılmasını öneriyoruz. Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi kalp sağlığı düşmanı hastalıklarla etkin mücadelenin önemini her seferinde vurgulamak gerektiğine inanıyoruz.  Bu açıdan hastaneye başvuran hastalarda düzenli kan basıncının ölçülmesi, kilo takibi, kan şekeri ve kan kolesterol ve trigliserid seviyelerinin ölçülmesini öneriyoruz.
Tüm bu önlemlere rağmen ülkemizde ve dünyada hiç de azımsanmayacak oranda kalp hastalığı ile mücadele eden hastalar mevcuttur. Ülkemizdeki sağlık sistemine bakıldığında kalp hastalıklarının tedavisi konusunda önemli adımlar atıldığını gururla söylemek mümkündür. Gelişen tıbbi teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde bu hastalıkların tanısı, tedavisi ve yönetimi hususunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Yeni ilaçlar, gelişmiş tıbbi cihazlar ve sağlık sistemimizin sağladığı olanaklar ile günümüzde ülkemizde birçok merkezde kardiyoloji kliniklerince anjiografi, balon, stent, kalp pili gibi girişimsel işlemlerin ve kalp ve damar cerrahisi kliniklerince açık kalp cerrahisinin sıklıkla ve güvenle uygulanabiliyor olması, kalp hastalarının hem yaşam kalitelerini hem de hayatta kalma şanslarını artırmıştır.
Son olarak bu kalp sağlığı haftasında sloganımız: ‘’ Sağlıklı bir kalp için bugün harekete geç!’’
Kalbimizi korumak için bugün attığımız adımlar, yarın sağlıklı bir yaşamın anahtarı olacaktır.
Kalplerimize iyi bakmamız dileklerimizle. Sağlık dolu günler.

Prof. Dr. Ali GÜRBÜZ
Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği