Kan ile ilgili sempozyum düzenlendi.

Güncelleme Tarihi: 08/12/2017

İzmir Katip Çelebi Üniversite Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Ameliyathane Binası Konferans salonunda "Klinikte Kan Bileşenleri Kullanımı Eğitim Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyum İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Kan Vakfı, Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği ile ortak olarak tertip edildi.

Sempozyum açılış konuşmasında konuşan SBÜ Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzm.Dr.Ramazan Uluhan "Kan bankacılığı devamlı gelişiyor. Bizde bu gelişmeyi yakalamak için gece gündüz çalışıyoruz. Biz eksikliğimiz olduğunda hocalarımızdan yardım alıyoruz Sağlık Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

İstanbul Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gürol Emekdaş ise konuşmasında "İzmir'de dostlarımızla birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum sempozyum dolayısı ile yıllar sonra tekrar izmir'e geldim. Türkiye kan bankacılığı ve transfüzyonu tıbbı ile ilgili üç önemli km taşı var bunlardan ilki 1920'li yıllarda Cerrahpaşa Hastanesi Burhannetin Toker ile Prof.Dr. Kazım Gökalp hocaların başlattığı Türkiye'de ilk kan nakli, ikincisi Türkiye Kızılay derneğinin 1957 yılında İstanbul ve Ankara'da iki kan merkezi kurması ve kan toplama kan bankacılığı faaliyetine başlaması üçüncü eylem ise sağlık çalışanlarını yetiştiren okullarda bu konunun müfredatta eksikliği mevcut iken bu Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneğinin verdiği eğitimler ile bu boşluğu doldurmasıdır. Dernek sayesinde Kan ile ilgili yanlış bilinen bilgileri ortadan kaldırıyoruz.Sağlık Bakanlığı adına eğitim faaliyetleri düzenleyerek Türk Kan Vakfı ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Tüm katılımcılara teşekkür ederim"dedi.

Sempozyumun ev sahibi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Nurettin Ünal ise açılış konuşmasında Kanın öneminden bahsederek kan transfüzyonunda bir damla kanın bile israf edilmemesi için gereken özenin gösterilmesine değinerek sempozyumun hastanemizde gerçekleştiriliyor olmasından duyduğu memnuniyeti belirtti. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen kıymetli katılımcılara teşekkür ederek Kan Bileşenlerinin kullanımı ile ilgili eğitim sempozyumunun konu ile ilgili tüm çalışanlara faydalı olmasını diledi.

Sempozyumda Kan bileşenlerinin özellikleri, Transfüzyon endikasyonları ve komplikasyonları, Hasta Kan Yönetimi, Acil ve masif Transfüzyon ile Transfüzyon Uygulamaları ile ilgili konularda konusunda uzman doktorlar tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Sempozyum sonunda soru cevap şeklinde katılımcılar ile bilgi alış verişinde bulunuldu.