İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile S.B.Ü Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile hastanemizde 2.Palyatif Bakım Hemşireliği sertifikalı kurs programına başlandı. Sertifikalı Kurs Programı açılış konuşmasında Konuşan İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatma İNCEKARA AYDIN; " Sağlık profesyonellerinin mesleki yeterliliklerini,güncel bilimsel bilgiler ışığında yenilemek ve geliştirmek için Hastanemiz 2015 yılında yoğun bakım hemşireliği sertifikalı eğitim yetkisini alarak kurslara başlamıştır. Kurs merkezi bünyesinde Ameliyathane Hemşireliği, Palyatif Bakım Hemşireliği,Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği, Kan Bankacılığı ve Transfüzyonu Tıbbi Sertifikalı Eğitim ve Diyaliz kursları açılmıştır.Bugüne kadar 150 hemşire 11 doktora bu alanlarda sertifikaları verilmiştir.Palyatif bakım hemşirelerinin odak noktası hastalık ve ölüm sürecinde hasta ve ailesinin yaşam kalitesini yükseltmek ve bu süreci profesyonelce yönetmektir. Kursiyerlerimizin alacağı eğitimlerle bu alandaki eksikliklerini tamamlamalarını ve hastalarına profesyonelce hizmet sunmalarını hedeflemekteyiz. Sertifika programına destek veren tüm idarecilerimize, eğitimcilerimize, çalışanlarımıza, teşekkür eder kursiyerlerimize başarılar dilerim" dedi.
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Medine Yılmaz ise " Palyatif bakım ile ilgili bu üç haftada çok şey duyacaksınız hastanın her anlamda kontrollü süreç geçirmesinde sağlık profesyonellerinin rolü tartışılamaz, ister bu çevresel anlamda ister duygusal ister fizyolojik anlamda bu nedenle sağlık profesyonellerine yönelik bu sertifikalı kurs programlarını çok önemsiyoruz. Sertifikalı çalışıyor olmak bir anlamda uzmanlığı gerektiriyor bu yönüyle sizlerin değerli bir süreçten geçeceğinizi bilgi alışverişi ile bu süreçten istifade edeceğinizi düşünüyorum. katılımcılara eğitimcilere teşekkür ediyorum."dedi.
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim ve Ar- ge birim sorumlusu ve Başhekim Yardımcısı Uzm.Dr. Hilmi Güngör ise "Tüm katılımcılarımıza ve eğitimcilerimize teşekkür ediyorum.Palyatif Bakım Hemşireliği ikinci programına bugün başlıyoruz ve bundan sonra da devam edeceğiz. Palyatif bakım çok önemli özellikle İzmir gibi yaşlı nüfusu artmakta olan bir kent için daha da önemli. Palyatif bakımı hizmeti veren yerlere ihtiyaç gün geçtikçe artmakta İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu ihtiyaca cevap verebilmek için Başhekimimiz Prof. Dr. Nurettin Ünal 'ın çabaları ile çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır.Hastanemizin Hatay Ek Hizmet binasının bir bölümünü palyatif bakım hizmetleri için ayırıp uygun görülmesi halinde yeni bir ünite açma planı bulunmaktadır bu çalışmanın sonuç vermesi durumunda İzmir 'i de rahatlatacak bir çalışma olacağı düşüncesindeyiz. On beş kursiyer hemşiremize başarılar diliyorum." dedi.
S.B.Ü Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Enver İlhan ise konuşmasında " İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile S.B.Ü Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortak düzenlemiş olduğumuz Palyatif Bakım Hemşireliği Kurs Programına katılanlara başarılar dilerim. Palyatif bakım, yaşamın son evresindeki hasta grubunun yanı sıra kronik ve yaşamı tehdit eden hastalığı olan bireylerde septomların azaltılması ve buna paralel olarak yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlamaktadır. Yaşlı nüfusun artması, teknolojinin ilerlemesi, tedavi imkanların artması yaşam beklentisinin yükselmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de palyatif bakım merkezlerinin açılması ihtiyacını artırmıştır. Tabi ki tarihi eskilere kadar dayanmakta ama ilk modern palyatif tıp merkezi kuruluşu İngiltere'de 1967 yılında bir hemşire ve sosyal hizmetler uzmanı tarafından kanser hastalığına yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde ise ilk olarak 1993 - 1997 yılları arasında kanser hastalarına yönelik Türk Onkoloji Vakfı tarafından Yeşilköy'de bir merkez açılmıştır. 2009 - 2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı tarafından Palyatif Bakım Merkezlerinin kurumsallaştırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmış günümüz itibari ile birçok hastanede palyatif bakım merkezleri açılmış ve hizmet vermektedir. Palyatif Bakım Hemşirelerinin daha iyi hizmet sunabilmesi için hizmet içi eğitimler düzenlenmeli bilgi güncellemeleri düzenli olarak yapılmalıdır."dedi.
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyat Binasında 15 hemşirenin katılımı ile Palyatif Bakım Hemşireliği sertifikalı kurs programı açılış konuşmalarından sonra kurs programına başladı.