İ.K.Ç.Ü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Diyabet Sempozyumu Düzenlenmiştir.
18 Kasım 2019

 

İ.K.Ç.Ü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ile Endokrinoloji A. B. D işbirliği ile “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” diyabet sempozyumu Ameliyat Konferans Salonunda düzenlenmiştir. Sempozyuma İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Anıl Esen, İ.K.Ç.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Önder Pamuk, İ.K.Ç.Ü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatma İncekara Aydın, Hastane Yönetimi, Hekimler, her sınıftan Sağlık Personeli  ile Tıp Fakültesi Öğrencileri katılmıştır.

 

Sempozyum açılış konuşmasında Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatma İncekara Aydın; 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdikleri bu sempozyum ile diyabete dikkat çekmek, güncel bilgiler ile sağlık çalışanlarının bilgi ve becerilerine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenler ile katılımcılara teşekkür etmiştir.

 

IMG_1719.JPG Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz; “Diyabet öyle bir hastalık ki bütün hastalıkların anasıdır diyebiliriz aslında, sadece diyabet olarak kalmıyor vücuttaki birçok organı ve sistemi buna   paralel olarak hastalandırıyor. Türkiye’de şu anda beş milyon civarında insanımızı diyabetten korumak bizim asıl görevimiz olmalı, diyabetli hastalarda en az 3-4 kat daha fazla kalp   rahatsızlıkları, diyabetli hastalarda en az 15-20 kat daha fazla amputasyona kadar gidebilecek periferik arter hastalığını görüyoruz. Bunun dışında inme, göz rahatsızlıkları gibi   hastalıklarda da diyabet önemli rol oynamaktadır. Toplantının başarılı geçmesini diliyorum. Emeği geçen başta Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatma İncekara Aydın ve ekibine teşekkür   ediyorum.” dedi.

 

 Prof. Dr. Ali Gürbüz’ün konuşmasının ardından  İ.K.Ç.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Önder Pamuk ise konuşmasında “Diyabet, Dünya üzerinde global bir mesele haline gelmektedir.   Toplumun geniş bir kesimini ilgilendirmektedir. Herkesin ailesinde bir diyabetli birey olduğunu tahmin ediyorum. Bunun için bilgi ve becerilerimizi artırarak kendimizi geliştirmemiz   gerekmektedir. Ayrıca gelişebilecek komplikasyonları engelememiz de ana amacımız olmalıdır. TİP 2 diyabet engellenebilir bir hastalıktır ve sempozyumda da bunun üzerinde sıkça   durulacaktır. Daha önceleri böbreğin bir hastalığı olarak kabul edilen diyabetin daha sonra bilimde yeni keşiflerle pankreastan kaynaklandığı tespit edilmiştir. İnsülinin bulunması ile   birlikte yaşama şansı bulamayan hastalar yaşama şansı bulmaya başlamıştır.  Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü  olarak ilan edilmiştir. İnsülin   sayesinde   milyonlarca insan yaşama şansı bulmuştur. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bundan sonra ülkemizde diyabet hastalığının en aza inmesini diliyorum.” dedi.

 

IMG_1733.JPGİl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Anıl Esen ise konuşmasında: “Diyabet Günü dolayısıyla tertip edilen bu sempozyumu düzenleyen hastane yönetimini,
emeği geçen bütün çalışanlarımıza öncelikle çok teşekkür ediyorum. Hastalarımızın sağlığı açısından hem de ülkemize getirdiği ekonomik yük açısından diyabetin başlı başına mücadele
edilmesi gereken bir mesele olduğunu düşünüyorum. Dolayısı ile diyabet konusunda farkındalık oluşturan sempozyumu tertip edenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Sempozyum 4. Oturumda Doktor ve Hemşirelerin Diyabetin Akut ve Kronik Komplikasyonları, Diyabette Egsersiz, Diyabetle Yaşam, Diyabetin Koçluğu, İnsülin Uygulamaları, Diyabet Teknolojileri gibi konuların görüşülmesi, soru ve cevaplara yer verilmesi ardından da katılımcı ve konuşmacılara belgelerinin takdimi ile sonlanmıştır.

diyabet.jpg