ABD / IOWA Üniversitesi Çocuk Koruma Program Direktörü Prof. Dr. Resmiye Oral, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘nde , çocuk istismarı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, “Çocuk istismarı ve ihmali neden toplumsal bir kriz ?” konulu toplantı düzenlendi. İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane Konferans Salonunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasında konuşan Tıbbi Pataloji Kliniğinden Uzm.Dr.Neşe Ekinci, Prof.Dr.Resmiye Oral’ın konuşmacı olarak aramızda olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek toplumun kanayan yarası Çocuk istismarı ile ilgili katılımcılara doyurucu bilgiler verilmesi ve konu ile ilgili farkındalık oluşturulacak olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Uzm. Dr. Ekinci’nin ardından bir konuşma yapan İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Nurettin Ünal ise geleceğin inşasında çocuklarımızın çok önemli olduğunu, onların istismara karşı korunduğu, travma yaşamasındaki etkenlerin ortadan kaldırıldığı bir ortamda daha hoşgörülü, mutlu ve bedenen - ruhen sağlıklı geleceğin inşasının mümkün olacağından bahsederek konuşmacı olarak Prof.Dr.Resmiye Oral’ın hastanemizde olmasından duyduğu mutluluğu ifade ettikten sonra onu dinlemeye gelen katılımcılara da ayrı ayrı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Prof.Dr.Resmiye Oral, toplantıya Türkiye’de ve Dünya’da çocuk istismarının ne boyutta olduğunu anlattıktan sonra Türkiye'de çocuk istismarı ve ihmaline yanıt verme noktasında ulusal bir program geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Oral, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde uygulanan Çocuk İzlem Merkezleri'nin (ÇİM) Türkiye'de de hayata geçirildiğini ifade etti. Şu an Türkiye'deki uygulanan proje kapsamında istismar ya da ihmale maruz kalmış çocuklara destek verildiğini belirten Prof. Dr. Oral, modelin kendisi mükemmel olmasına rağmen Türkiye'de uygulanmasında hala önemli sorunlar yaşandığını dile getirdi. Bu merkezlerin bazılarının tamamen savcılığa hizmet eder merkezlere dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Prof. Dr. Oral, sadece il merkezinden gelen cinsel istismar konulu kuşkular bu merkezlerde değerlendirilirken, aynı ilin ilçelerinde yaşanan olgularda ise hala Adli Tıp Kurumu ve karakol yolu izlenerek çocuk istismarının devam ettiğini kaydetti.
Her şeye rağmen Türkiye'nin çocuk istismarı ve ihmali konusunda çok yol kat ettiğini kaydeden Prof. Dr. Oral, Türkiye'de çocuk istismarının varlığı bile kabul edilmezken, çocuk istismarı konusundan bahseden insanlar sanki çocuk istismarını yaratan insanlarmış gibi yargılanırken, bugün artık çocuk istismarının varlığını kabul ediyoruz. Ama bunu çözebilmek için daha fazla çaba sarf etmemiz ve iyi bir sistem kurmak için çalışmamız gerekiyor diye konuştu.
Toplantı soru-cevap kısmından sonra Prof.Dr.Nurettin Ünal’ın, Prof.Dr.Resmiye Oral’a plaket ve çiçek takdimi ile sonlanmıştır.