22 Ekim Dünya Kekemelik Günü
22 Ekim 2024

KEKEMELİK

Kekemelik, 2 ile 6 yaş arasındaki çocukların %5’inde görülebilen ve konuşma akıcılığını etkileyen bir konuşma bozukluğudur. Uzatmalar, bloklar ve tekrarlamalar ile karakterize olabilir.

Kekemelik aniden veya yavaşça başlayabilir. Ancak kekemelik bir davranış değildir ve alışkanlık haline gelmez, taklit edilmez model alınmaz, öğrenilmez, özenti ile meydana gelmez. Kekemeliğin gelişiminde genetik faktörlerin (yatkınlık) ağır bastığı görülür. Kekemeliğin gelişimi psikolojik nedenlere, çocuğun yetiştirilme tarzına bağlı değildir ancak bu çevresel faktörler kekemeliğin şiddetini artırabilecek durumlardır. Ebeveynlerin ya da çevredeki bireylerin iyi niyetle de olsa verdiği “Yavaş konuş” , “Derin bir nefes al öyle söyle”, “Önce düşün sonra söyle” vb. nasihatler çocuklar üzerindeki baskıyı artırır dolayısıyla takılmalar da artar. Konuşma esnasında göz kontağını kesmemelisiniz, sözcükleri veya cümleleri tamamlamamalısınız. Çocuklar takılmalarını kendilerini zorlayarak aşmaya çalıştıkça, takıldığı sözcüklerden sözel (daha basit sözcükler seçme, söyleyemediği zaman vazgeçme, sözcük değiştirme vs.)  ve/veya fiziksel (göz kontağından kaçınma, jest ve mimiklerin konuşma dışı eşlik etmesi, el ile ağzı kapatma vs.) olarak kaçınmaya çalıştıkça kekemelik giderek artarak çocuğun konuşma ve iletişim davranışları üzerinde hakimiyet kurmaya başlar. Bu nedenle ebeveynler, bir dil ve konuşma terapistinden ne kadar erken yardım alırlarsa süreci daha kolay ve hızlı bir şekilde atlatabilirler.

Ergen ve yetişkinler, kekemeliğin sosyal yaşantılarının büyük bir kısmını olumsuz etkilediğini düşünmektedir. Negatif duygular ve işlevsel olmayan düşünceler azaltılmadıkça uzun dönemli başarı mümkün olmaz ve bu nedenle psikoterapi kekemelik terapisinin en gerekli parçalarından biridir. Ergen ve yetişkinlerde kekemelik kronikleşmiştir yani terapi ile tamamen ortadan kalkmaz ancak kontrol altına alınabilir. 

Lütfen kekemeliği olan bireylerin NASIL KONUŞTUĞUNA değil NE ANLATMAK istediğine kulak verelim…

İşitme ve Konuşma Laboratuvarı
Ela Avcıoğlu