Prostat organı bir bez ve erkeklerde bulunur. Er bezi diye de bilinir meniye katkı sağlar. İdrar kesenin önünde bulunur. 50’li yaşlardan itibaren iyi huylu prostat büyümesi başlayabilir idrar yaparken zorlama şikayetine yol açabilir. 65 yaşından sonra da prostat kanseri görülmektedir. Ülkemizde prostat kanseri görülme oranı 100.000’de 40 olarak bulunmuştur. Akciğer kanserinden sonra 2. Sıklıkta görülür. Genetik, çevresi faktörler sigara ve alkol tüketimi genel olarak prostat kanseri için risk faktörlerindendir. Bu nedenle 45 yaşından sonra her erkek üroloji uzmanı tarafından prostat kanseri için taramaya alınmalıdır. Hem muayene ile prostattaki sertkiler ortaya konulmalı hemde kan tetkiki ile serum prostat spesifik antijen denen kanda prostat kanseri göstersesi ölçülmelidir.
Prostat kanseri idrarda sıkışma bulguları olmadan ortaya çıkabilir. Kanser tanısı prostat biyopsisi ile konulmaktadır. Ardından çeşitli tetkikleri ile kanserin vücutta yayılma durumu tespiti dediğimiz evreleme işlemleri yapılır.
Günümüzde prostat kanseri için erken tanı ve kanserin evrelemesi esastır. Erken tanı alan hastalara yapılan tedaviler yüz güldürücü ve başarılır.
Hastanemizde 2016 yılından beri kendi geliştirdiğimiz ve tüm dünyaya duyurduğumuz, bilimsel kongrelerde ameliyatları öğrettiğimiz sadece 3 delikten karın içine girmeden yaptığımız laparoskopik ekstraperitoneal ameliyatı uygulanmaktadır, birçok hasta şifa dağıttık. Halen yurt dışından bu ameliyat tekniğini öğrenmek için kliniğimize gelmek isteyen doktorlar var. Bu konuda bilimsel yayınlarımızda mevcuttur.
Kanseri önlemek için sigara ve alkol tüketmemek, düzenli egzersiz, sağlıklı kiloda kalmak, akdeniz tipi diyet dediğimiz sebze ve zeytinyağlıdan zengin beslenme yardımcı olabilir.
Üroloji Kliniği
Prof. Dr. Yiğit Akın