Glokom günümüzde engellenebilir körlüğün en sık görülen nedeni haline gelmiştir.2040 yılında dünyada 112 milyon glokom hastasının olacağı öngörülmektedir. Bu nedenle
Dünya Glokom Birliğinin öncülüğünde bireyleri glokom hastalığı hakkında bilgilendirmek, önemini anlatmak ve düzenli göz muayenesinin gerekliliğine dikkat çekmek üzere Mart ayının ilk haftası Dünya Glokom Haftası olarak anılmaktadır. Bu yıl 6-11 Mart 2024 tarihleri arasındaki yer alan bu haftanın teması “Uniting for a Glaucoma-Free World” ‘Glokomsuz bir dünya için biraraya gelmek’ olarak seçilmiştir.
Glokom en sık göziçi basıncın yüksekliğine bağlı olmak üzere göz sinirinin geri dönüşümsüz hasara uğradığı ve müdahale edilmezse körlükle sonlanabilen bir nöropatidir. Birçok farklı tipi olmakla beraber en sık görülen tipinde hastaların herhangi bir yakınması olmamaktadır. Dolayısıyla glokom tanısının konulabilmesi için ya toplumsal bazda taramalar yapılması, ya da kişilerin düzenli olarak göz hekimi muayenelerine gelmesi gerekmektedir.
Son bir araştırma dünyada 40 ile 80 yaş arasındaki bireylerde %3.5 oranında glokom görüldüğünü göstermektedir. Yaş ilerledikçe hastalık sıklığının artış gösterdiği de hatırlanmalıdır. Bu nedenle 40 yaş üzerindeki bireylere glokom açısından düzenli yıllık muayene yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca özellikle ailesinde glokom öyküsü olanların, yüksek kırma kusurları olanların ve kortizon gibi bazı ilaç kullananların da kontrol edilmesi gerekmektedir.
Glokom tanısı göziçi basıncının ölçümü, görme alanı muayenesi ve optik koherans tomografi gibi muayene yöntemleri ile konulur. Tedavide göz damlaları, lazerler ve cerrahi yöntemler kullanılarak göziçi basıncının düşürülmesi hedeflenmektedir. Hastalığın süreğen olduğu ve tedavinin hastalığın özelliklerine göre farklı sıklıklarda düzenlenecek sürekli doktor kontrolü izlenmesi gerektiğini vurgulamak tedaviye uyumu sağlamak açısından çok önemlidir.
Göz Hastalıkları Kliniği
Prof. Dr. Şeyda Karadeniz Uğurlu