İ.K.Ç.Ü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Kalp Günü Bir Dizi Etkinlikle Kutlanmıştır.
09 Ekim 2019

İ.K.Ç.Ü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Dünya Kalp Günü Kapsamında kalp ve damar hastalıklarının önemini vurgulamak adına poliklinik binası girişine bilgilendirme standı kurmuştur. 

 

Stantta; kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve doğru beslenme konularında bilinçlendirme broşürleri dağıtılmıştır. Etkinliğe, farkındalığı arttırmak, dikkati çekmek adına Hastane yönetimi ve Kardiyoloji Uzmanları da katılarak vatandaşları kalp - damar hastalıkları konusunda bilgilendirmiştir. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz, kardiyovasküler hastalıkların Dünyada en önemli ölüm sebepleri arasında yer aldığına dikkati çekmiştir. Prof. Dr. Gürbüz: ”Her yıl tüm dünyada yaklaşık 17,1 milyon kişi kalp hastalıkları nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Amacımız kalp krizi belirtilerine dikkati çekmek, kalp krizi esnasında neler yapılabileceğine dair vatandaşları bilgilendirmektir. Bu kapsamda hastane yönetimi olarak hastalıklar konusunda halkımızı bilinçlendirmek ve farkındalığı arttırmak adına bu tür etkinliklerimize arttırarak devam ettireceğiz” diye konuşmuştur.

 

Kardiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Nihan Kahya Eren ise “Kalp ve damar hastalıklarında zamanında teşhis ve erken tedavi oldukça önemli ve hayat kurtarıcıdır. Hastanemiz kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi kliniklerinde ayaktan gelen veya acil servisten başvuran hastalara yüksek standartlarda donanım ve alt yapı ile hizmet verilmektedir. Hastanemizde 7 gün 24 saat anjiografi ve anjioplasti işlemleri yapılmakta bu sayede kalp krizi geçiren hastalarımıza erken müdahale yapılabilmektedir. Uzman doktor, hemşire ve teknisyen kadrosuyla 24 saat hizmet veren Koroner ve Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Üniteleri acil durumda gelen hayati tehlikesi olan hastalara hizmet vermektedir. Ayrıca hastanemizde kalp kapak hastalıklarına cerrahi yol ile veya ameliyatsız kateter yolu ile müdahaleler, kalp ritim bozukluklarında tanı ve tedaviye yönelik girişimsel işlemler, kalp pili

uygulamaları ve son dönem kalp yetmezliği hastalarında mekanik destek cihazları yerleştirilmesi ve kalp nakli işlemleri yapılmaktadır.” demiştir.

Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenen bir gündür. İlki 24 Eylül 2000 tarihinde kutlanan Dünya Kalp Günü’nün amacı insanları tüm dünyada en önemli ölüm sebeplerinden biri olan kalp ve damar hastalıkları konusunda bilgilendirmektir. Her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişi kalp hastalıkları veya inmeye bağlı hayatını kaybetmektedir. Kalp ve damar hastalıklarında zamanında teşhis ve tedavi kadar; daha hastalık oluşmadan hastalığa zemin hazırlayan risk faktörlerinin kontrolü de oldukça önemlidir. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceğini bildirilmektedir.

Davranışsal risk faktörlerinin değiştirilmesi ile kendinizin ve ailenizin kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak mümkündür. Özellikle çocuklarımızın kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir. Sağlıklı kalmak, kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

1. Hareket edin.

Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği kalp hastalığı gelişme riskini artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

2. Sağlıklı beslenin.

Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.

3. Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın.

4. Alkol kullanmayın.

5. Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenenin.

6. Kan basıncınızı öğrenenin.

7. Kan şekerinizi ve kan lipid düzeyinizi öğrenenin.

a1.jpg
a4.jpg