Aynı bağışçıdan alınan böbrekler 2 hastaya umut oldu.
25 Mart 2019

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aynı bağışçıdan alınan böbrekler 2 hastaya umut oldu.

İzmir'de böbrek nakli olmayı bekleyen ve aynı merkezde diyaliz tedavisi gören Hüseyin Saldamlı ile Kadri Erel, aynı kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlıklarına kavuştu.

Torbalı ilçesinde çiftçilikle geçimini sağlayan iki çocuk babası Saldamlı ile aynı ilçede mobilyacılık yapan bir çocuk babası Erel, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böbrek yetmezliği teşhisi konulmasının ardından Torbalı'da özel bir diyaliz merkezinde tedavi gördü.

AA'nın haberine göre; üç yıldır böbrek nakli bekleyen ve haftanın 3 günü diyaliz merkezine giden Saldamlı ve Erel'e geçen hafta beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın bağışlanan böbreklerinin uyumlu çıkmasıyla makineye bağlanmaktan kurtulma ümidi doğdu.

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Sorumlusu Opr. Dr. Ahmet Er'in başkanlığındaki bir ekip, aynı gün içinde yaklaşık 8 saat süren operasyonla bağışlanan böbreklerden sağ böbrek Saldamlı'ya sol böbrek ise Erel'e nakledildi.

"AZ RASTLANILAN BİR OLAY"

Aynı kadavradan alınan böbreklerle dostlukları "böbrek kardeşliği"ne dönüşen Saldamlı ve Erel, tedavileri boyunca da yan yana odalarda kaldı.

Sağlıklarına kavuşan Saldamlı ve Erel, hasta yatağından kalktıktan sonra hastane koridorlarında birlikte yürüdü.

Nakil ameliyatını gerçekleştiren Opr. Dr. Ahmet Er, hastanelerinde ilk defa beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden alınan böbreklerin iki hastaya aynı anda nakledildiğini anlattı.

"Böbreklerin aynı merkez tarafından nakledilmesi az rastlanan bir olay" diyen Er, "Erel ve Saldamlı daha önceden tanışıyorlarmış. Şanslı hastalar çünkü kan ve dokuları uyumlu çıktı. Biz de vakit geçirmeden nakillerini yaptık. Arkadaşlıkların yanı sıra artık onlar böbrek kardeşi oldular" dedi.

Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Er, şunları kaydetti: "Organ naklinin arttırılması konusunda Sağlık Bakanlığı çok önemli çalışmalar yapıyor ama ne yazık ki Türkiye'de kadavradan bağış hala az. Ülkemizden canlıdan nakil daha çok yapılıyor. Bu konuda vatandaşlarımız daha duyarlı olmalı."