Amatem

Hastanemiz Amatem biriminde, 18 yaş ve üstü alkol- madde kullanım bozukluğu ve kumar oynama bozukluğu  olan ve tedavi olmak isteyen kişilerin başvurduğu bir merkez olarak ayaktan (poliklinik) ve yatarak (klinik) hizmet verilmektedir.  Amatem birimimizde Amatem polikliniği ve Denetimli Serbestlik polikliniği olarak iki ayrı birimden oluşmaktadır. Amatem polikliniğinde 3 uzman doktor , 1 pratisyen hekim ve 4 psikolog hizmet vermektedir.

Amatem polikliniği alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların ilk başvurdukları, ayaktan tedavilerinin yapıldığı ve gerekirse yatış planının yapıldığı bölümdür. Hastalarımız 182 no’lu telefondan MHRS aracılığıyla randevu alarak veya direkt polikliniğimize müracaat ederek poliklinik hizmetinden faydalanabilmektedir. Amatem polikliniğinde ayrıca alkol madde kullanım sorunu yaşayan kişilerin ailelerine yönelik, aile görüşmeleri, danışmanlık hizmeti, psiko-eğitim grupları ve bireysel ve grup psikoterapileri uygulanmaktadır. Poliklinik takipleri süresince yeterli düzelme sağlayamayan ve tedavi motivasyonu iyi olan alkol ve madde bağımlıları yatarak tedavi programına alınabilirler. Hastanın kendisinin tedavi motivasyonunu düşük olması durumunda tedavi başarısı oldukça düşmektedir. İnsan hakları gereği hastaların kendi istekleri dışında yatırılıp tedavi edilmeleri söz konusu değildir. Yatış için başvuran ve aynı gün hekim tarafından yatışı planlanan hastanın madde ve alkol etkisinde olmaması gerekmektedir. Yatış sürecinde veya hafta sonu izinlerinde madde veya alkol kullanımı tespit edilen hastanın, taburculuğu yapılır.

Denetimli Serbestlik Polikliniğimiz; Denetimli serbestlik büroları tarafından gönderilen ve hukuki yoldan tedavi talebi olan uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişilerin takip ve tedavisinin yapıldığı bir bölüm olarak hizmet vermektedir

Amatem servisi alkol ve madde kullanım bozukluğu olan hastaların bireysel ve grup terapileri, uğraş faaliyetleri ve ortam tedavisiyle bağımlılıkları ve kendileri ile ilgili farkındalıklarının artırıldığı, uzun süreli ayıklığın hedeflendiği yapılandırılmış tedavi programının yatarak gerçekleştirildiği bölümdür. Amatem servisi hastanemiz Amatem binasının 4. katında yer almaktadır. Amatem Kliniği, detoksifikasyon ve rehabilitasyon olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kliniğimizde 14 yatak detoksifikasyon ve 12 yatak rehabilitasyon bölümünde olmak üzere toplam 26 yatak bulunmaktadır. Detoksifikasyon bölümünde bulunan yatakların 4’ü yakın gözlem gerektiren hastaların yatırıldığı yoğun bakım odasında bulunmaktadır. Her iki bölümde de, hastaların TV izledikleri, yemeklerini yedikleri, toplantıların yapıldığı ve uğraş saatlerinde kullanılan birer salon ve birer sigara odası bulunmaktadır.

Kliniğe yatışı yapılan hasta, klinik girişinde hemşire tarafından karşılanmaktadır. Öncelikle kendini tanıtan hemşire ve güvenlik memuru, hastanın üzerini ve getirmiş olduğu eşyaları, klinik ve hastalar açısından risk oluşturabilecek cisimler açısından aramaktadır.Amatem servis kurallarının yazdığı kağıdı hastalara imzalatmaktadır.Sonrasında kliniği tanıtan hemşire, hastayı diğer hastalarla tanıştırmakta ve odasına götürerek, hastanın kliniğe alışmasını sağlamaktadır.

Kliniğe yatırılan hastalar öncelikle detoksifikasyon bölümüne yatırılır. Arınma dönemini tamamlayan hastalar, tedavi ekibi kararıyla rehabilitasyon bölümüne geçirilir ya da tedavisini ayaktan sürdürmek üzere polikliniğe yönlendirilebilirler. Hastalara klinikte yattıkları sürece bağımlılıkla ilgili psiko-eğitimler verilmektedir.

Hastaların kliniğe yattıktan bir hafta sonra telefon izinleri ve ziyaretlerine izin verilmektedir. İki haftasını dolduran hastalar ise ilk seferinde günübirlik, sonraki haftalarda bir gece ve iki gece kalmalı hafta sonu iznine gönderilirler.

Klinikte hastalar için pek çok aktivite düzenlenmektedir. Bu aktiviteler ile hastalarımız yeni deneyimler kazanmakta, güzel vakit geçirmekte ve tedavileri için gerekli sorumluluk ve motivasyonlarını artırmaktadırlar. Bu aktiviteler arasında her gün yapılan “Günaydın Toplantıları”, pazartesi günleri yapılan “İş Bölümü Toplantısı” ve “Pazartesi Gezileri”, Salı günleri yapılan “Okuma Saati”, Çarşamba günleri yapılan “Tatlı Çarşamba” etkinliği ve “Film Saati”, Perşembe günleri yapılan “Sağlıklı Yaşamla İlgili Eğitim” saatini sayabiliriz. Hastalarımız her gün, sabah ve akşam saatlerinde olmak üzere yarım saat bahçeye çıkmaktadırlar.

Hastalara, Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından resim, el sanatları ve müzik kursları verilmektedir. Bu kurslar sonu hastalarımızın yaptığı resim ve el sanatları ürünleri hastanemiz bünyesinde sergilenmektedir

Tedavileri tamamlanan hastalar polikliniğe yönlendirilerek, izlenmektedir.

IMG_2343.JPG

Klinikten Haberler

05 Mart 2022