Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği

İKÇÜ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON KLİNİĞİ

Hastanemizde Fizik Tedavi Kliniği olarak yataklı üç birimimizde( 9. Kat ana bina, Amatem binası ve Hatay ek binası ) yatan hastalara ve ayaktan hastalara  hizmet vermekteyiz.

Narlıdere semt polikliniğinde ve  Balçova termal tesislerinde de anlaşmamız kapsamında fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaları ayaktan fizik tedaviye alınmaktadır.

Narlıdere, Balçova, Süleyman Taştekin  ve Basınsitesi semt polikliniklerinde de ayaktan poliklinik hizmeti verilmektedir.

Haftada alınan ayaktan fizik tedavi hasta sayısı  1370 dür. Ana Bina ayaktan günlük poliklinik hizmeti verilen hasta sayısı yaklaşık 350 civarıdır.

Toplam yatak sayımız ana binada 44, Hatay ek binada 22’dir. 11 Asistan, 12 Fizyoterapist, 14 Hemşire ana binada görev yapmaktadır.

Fizik tedavi uyguladığımız hasta grupları:

Nörolojik rehabilitasyon uygulanan hastalar:

İnme, Kafa Travmaları , Serebral Palsi, Parkinson,Gullian Barre, Spinal Kord Yaralanmaları, Polinöropatiler, Periferik Sinir Yaralanmaları,

Ortopedik rehabilitasyon uygulanan hastalar:

Kalça, Diz Protezi , Kırık Rehabilitasyonu, Ön Çapraz Bağ ve Menisküs Yırtığı, Diz, Kalça Ağrısı, Topuk Dikeni, Lateral epikondilit, Bel Ağrısı, Siyatalji,  Omuz ve Diğer Eklem Ağrıları, El Kesilerine Bağlı  Tendon Yaralanmaları, Ankilozan Spondilit ve Diğer Romatizmal Hastalıklar

Diğer Tedaviler:

LENF ÖDEM REHABİLİTASYONU

Meme kanseri sonrası ve diğer sebeplere bağlı gelişen  lenf ödem hastaları.

ULTRASON EŞLİĞİNDE EKLEM ENJEKSİYONLARI

Omuz diz,kalça eklem ağrılarında  yapılabilmektedir.

ESWT

Topuk dikeni, epikondilit,tenisçi dirseği ve diğer tendinitlerde uygulanmaktadır.

BOTOKS ENJEKSİYONLARI

Hemiplejik, paraplejik hastalarda yoğun kol ve bacak spastisitesinde uygulanmaktadır.

TRANSKRANİYAL MANYETİK STİMÜLASYON UYGULAMASI

İnvaziv olmayan beyin stimülasyonudur. Amatem binası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ek servisinde yer almaktadır. Nörolojik Rehabilitasyonda kullanılmaktadır.

SANAL GERÇEKLİK ÜNİTESİNDE Wİİ DENGE PLATFORMU VE KİNECT SİSTEM

Sanal gerçeklik kullanılarak Nörolojik Rehabilitasyon ve denge eğitimi yapılmaktadır.

ROBOTİK YÜRÜME EĞİTİMİ

YÜRÜME ROBOTU NEDİR ?

Yürüme robotu, yürüme yeteneğini kaybetmiş ya da, güçlükle yürüyebilen kişilerde normal yürümeyi ritmik bir biçimde ve çok tekrar yaptırıp  beynin yeniden aktive olmasına ve sinir iletimi için yeni bağlantıların oluşmasına sağlayacak şekilde yeniden organize olmasını sağlayan ileri teknoloji ürünü bir cihazdır.

HANGİ HASTALAR YÜRÜME ROBOTUNA GİREBİLİR?

• İnme (Beyin Felci)
  • Omurilik Felci
  • Travmatik Beyin Hasarı

• Multipl Skleroz
  • Transvers Miyelit
  • Guillan Barre Sendromu  gibi nörolojik hastalıkların erken dönemlerinde(ilk 1-2 yıl) olup,

*BAĞIMSIZ OTURABİLEN,

*İLERİ OSTEOPOROZU OLMAYAN ,

*CİHAZA YERLEŞTİRMEYİ GÜÇLEŞTİRECEK ŞİDDETLİ KASILMALARI OLMAYAN,

*BİLİŞSEL HASTALIĞI OLMAYAN(demans(bunama), psikiyarik hastalık) ve KOMUTLARI ALGILAYABİLEN,

*BACAKLARINDA EKLEM HAREKETLERİNİ ENGELLEYEN KISITLILIK OLMAYAN,

*140 KİLONUN ALTINDA,    BOYU MAKSİMUM 2 METRE,

*UYLUK UZUNLUĞU  20-50 cm ARASI,  DİZ-AYAKBİLEĞİ MESAFESİ  21- 30 cm ARASI OLAN,

*70 YAŞ ALTI veya 15-16 YAŞ ÜSTÜ OLAN,

*CİDDİ KALP YETMEZLİĞİ,

SOLUNUM SIKINTISI YARATAN AKCİĞER HASTALIĞI ve

KONTROL EDİLEMEYEN HİPERTANSİYONU OLMAYAN

HASTALAR YÜRÜME ROBOTUNA ALINABİLİR.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Doktorlarımız

22 Haziran 2023