14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Sağlık Profesyonelleri ve Diyabete Bakış” semineri düzenlendi.
15 Kasım 2018

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ve Endokrinoloji Kliniği tarafından Ameliyathane Büyük salonda düzenlenen seminere çok sayıda hastane çalışanı,Diyabet okulunda eğitim alan   diyabetli vatandaşlar ile İKÇÜ Tıp Fakültesi öğrencileri katılmıştır.

Seminerin açılış konuşmasında konuşan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatma İncekara Aydın, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, birçok organ kaybına neden olan diyabetin kronik bir hastalık olduğunu, diyabetin oluşumunun önlenmesinin ve tedavisinin eğitim, beslenme, egsersiz ve tıbbi tedaviyle mümkün olduğunu belirtmiştir.

Bu sene Uluslar arası Diyabet Federasyonu’nun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan 14 Kasım Diyabet Günü temasının “Diyabet ve Aile” olduğu, temanın amacının diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık oluşturmak ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemek olduğunu belirterek, diyabet ile ilgili verilen eğitimin verimli geçmesini dileyerek emeği geçenlere teşekkür etmiştir.

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Nurettin Ünal ise açılış konuşmasında; diyabetin   kısa bir tarihçesinden bahsederek, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğumdan itibaren bütün yaş gruplarında diyabetin sıklığında giderek bir artış gözlemlenmekte olduğunu belirterek, "Bunların nedenleri arasında tabi ki dengesiz beslenme, doğal beslenmeden uzaklaşma, genetiği değiştirilmiş gıdalar, teknolojinin getirdiği rahat yaşam, çocukların televizyon ve bilgisayarların karşısında çok uzun vakit geçirmeleri yer almaktadır. Bunlar tabi ki çok önemli faktörler ama genetik özelliklerimizde bunda etkilidir. Eğer doğuştan gelen özelliklerimizden dolayı diyabetten kaçamıyorsak, sağlıklı yaşam ilkelerine dikkat ederek bu hastalığın kötü sonuçlarından kurtulabiliriz" dedi. Diyabetli  bireylere eğitim  veren Diyabet Okulumuz hakkında da katılımcılara bilgi veren Prof.Dr. Ünal, seminerin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından Dünyada ve Türkiye’de diyabet konulu sunumunu Endokrinolog Doç.Dr.Barış Önder Pamuk, İnsülin tedavisi ve uygulaması ile ilgili anlatımları Diyabet Eğitim Hemşiresi Nigar Özen, diyabetin akut komplikasyonlarını Diyabet Eğitim Hemşiresi Nihal Alikalfa, diyabet ve yaşam konusunda Uzm.Dr. Arzu Güngör Tolasa, diyabette insülin dışından kan şeker düzenleyici ilaçlar konusunu da Uzm.Dr.Aliye Pelin Tütüncüoğlu sunumları ile katılımcılara aktarmışlardır. Soru cevap kısmını takiben  teşekkür belgesi takdimi ile seminer tamamlanmıştır.